6 вересня 2023, 11:09, Харчова безпека

У п’яти країнах ЄС пропонують ввести гнучкий список забороненої української агропродукції

Аграрні міністри п’яти європейських країн – сусідів України виступили за створення гнучкого переліку продукції, яку необхідно обмежити для експорту. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства Польщі.

Аграрний міністр Польщі Роберт Телус зазначив, що прикордонні країни підтримують транзит аграрної продукції з України, особливо за кордони Європейського Союзу.

Міністр Телус повідомив, що одним із пунктів позиції п’яти прифронтових держав є гнучкий перелік товарів, заборонених до ввезення з України. На його думку, в ньому може бути малина чи мед. Глава Міністерства сільського господарства Польщі запевнив, що прийме рішення відповідно до інтересів польських фермерів.

Ми продовжуємо підтримувати транзит і виступаємо за те, щоб транзит зернових з України фінансово підтримував ЄС. Коли я спілкуюся з європейськими міністрами сільського господарства, складається враження, що вони розуміють проблему і необхідність поширити заборону на імпорт продукції з України на прифронтові країни. Вони розуміють, що путін грає в харчову гру. Ми не дозволимо імпортувати зерно з України до Польщі», – сказав міністр сільського господарства та сільського розвитку Польщі Роберт Телус.

Як писав AgroPolit.com, в Іспанії міністри країн Євросоюзу неофіційно обговорили заборону на експорт зерна з України. Також експерти розповіли, яке рішення проблеми з експортом українського зерна до ЄС є найімовірнішим.

в