4 вересня 2023, 09:50, Торгівля

Український агросектор може втратити до $4 млрд: в Аграрному комітеті назвали причину

Зараз Україна експортує приблизно 3 млн т зерна на місяць і якщо зазначений показник не підвищити до 5,5 – 6 млн т, вітчизняний агросектор може втратити за рік близько $3 – 4 млрд. Про це повідомив член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук на телемарафоні.

Експерт наголосив, що при втратах такого масштабу, українським аграріям буде важко виплачувати паї, а також на наступний рік закуповувати добрива та насіння. Слід зазначити, що за підрахунками Мінагро, з початку липня 2022 по кінець червня 2023 року український експорт досяг показника у 48,99 млн т зерна. За прогнозами експертів, експортний потенціал України знаходиться на рівні 43 млн т олійних та зернових культур.

Врожай буде більшим, ніж прогнозований, орієнтовно він буде на рівні 75 млн тонн. Враховуючи ці цифри і внутрішнє споживання, нам потрібно експортувати в місяць мінімум 5,5-6 млн тонн зерна, щоб не було надлишків, які будуть переходити на наступний врожай. Зараз експорт відбувається сухопутними шляхами і по Дунаю, на 3 млн в місяць ми виходимо, але це мало. Це може призвести до того, що якість посівів зменшиться. І меншим буде врожай в наступному сезоні» – зазначив Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, уряд планує відмінити 94 дозволи в агросфері. Також турецька сторона розповіла, на які поступки хоче піти ООН перед рф заради зернової угоди.

в