29 серпня 2023, 12:17, Харчова безпека

Заборона на українську агропродукцію в ЄС: міністр закордонних справ України зробив заяву

Обмеження країн Європейського Союзу на ввезення зерна з України повинні бути скасовані, вони не мають продовжуватися. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з главою Міністерства закордонних справ Чехії Яном Ліпавським в Празі, пише Радіо Свобода.

Міністр підкреслив, що Україна твердо виступила проти запровадження сусідніми країнами національних обмежень. За словами Дмитра Кулеби, цей крок стане причиною порушення правил спільного ринку, а також Угоди України та Євросоюзу про асоціацію.

Однак найважливішим міністр закордонних справ України назвав те, що відповідний крок протирічить принципу солідарності, який закладено в основу Європейського Союзу. Дмитро Кулеба додав, що Україна щоб знайти рішення готова співпрацювати з п’ятьма країнами, уряди яких хочуть продовжити заборону на українське зерно.

«Але ми закликаємо ці країни не брати питання експорту зерна в заручники їхніх внутрішніх політичних процесів. Це буде нелегко, але всі мають розуміти, що Україна, будучи дуже вдячною цим країнам за військову та гуманітарну допомогу, – в цьому конкретному питанні – якщо вони так діятимуть, не залишаючи нам нічого, як жорстко захищати наші права і права наших фермерів», – наголосив голова МЗС.

Як писав AgroPolit.com, прем'єр-міністри України та Румунії зустрінуться для обговорення українського агроекспорту. Також експорт зерна обговорили глава МЗС України і секретар Ліги арабських держав

в