26 серпня 2023, 11:52, Рослинництво

Мертве сільське господарство на два роки: експерт розповів про наслідки підриву ГЕС

Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, на півдні України сільське господарство два роки «стоятиме мертвим». Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін, в коментарі УНІАН.

Він підкреслив, що на півдні присутні потужні споживачі води і вони використовують її у технологічному процесі, тому без води вони не працюватимуть. Олег Пензін вважає, що вода повернеться на території приблизно через п’ять років після відновлення греблі.

Слід сказати, що на відео зруйнованої станції видно, що Каховська ГЕС відновленню не підлягає, а відбудувати її можна лише з нуля. Ряд експертів стверджує, що Україні економічно, екологічно та соціально вигідніше не відбудовувати знищену росіянами Каховську ГЕС з водосховищем, а відродити Великий Луг.

Це точно. Там не буде ні кавунів, ні кабачків, ні помідорів. Нічого там не зростатиме без поливу. Якщо відмовляться відбудовувати ГЕС, то сільського господарства на півдні країни взагалі ніколи не буде. До того ж, страждає там зараз не лише аграрний сектор. Ви повинні розуміти, що перекривати греблю і створювати обмілення на нижній течії Дніпра ніхто не буде. Вода набиратиме до Каховського водосховища поступово», – сказав Олег Пензін.

Як писав Мешканцям Херсонської та Миколаївської областей, які постраждали від підриву Каховської ГЕС та отримають державну допомогу у 5 тис грн, вже сумарно виплатили 66 млн грн. Також Кабмін виділив 4,6 млрд грн на подолання наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. 

 

в