23 серпня 2023, 13:23, Рослинництво

Ворожі обстріли пошкодили 7% виноградників Одещини

Через російські обстріли постраждали 7% виноградників Одеської області. Про це розповіла директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, пише GrowHow.

За її словами 70% виноградників України розташовано на Одещині. Вони охоплюють площу у 23 тис. га і дозволяють виростити 260 тис. т винограду. Виноградарством займаються близько 200 аграрних підприємств області, 49 з них – виноробні

У Болградському районі Одеської області вирощують 78 тис. т винограду і саме там найбільше виноградників. 76 тисяч т продукції отримують виноградарі Білгород-Дністровського району. В Одеському районі вирощують 27 тисяч т винограду. В області к галузі виноградарства працюють 5 – 7 тис. людей, у сезон відповідні показники збільшуються вдвічі.

За офіційною інформацією у сезон завдяки виноградарству вдається забезпечити від 10 до 14 тис. робочих місць для людей, що проживають у сільській місцевості. В Одеській області для вирощування столових сортів винограду використовують 9 тис. га, а для технічних сортів – 14 тис. га.

У 2022 році в Україні нараховували 180 виноробств і суттєва їх частина знаходилася на півдні, в таких областях, як Миколаївська, Херсонська і Одеська.

Як писав AgroPolit.com, грантів на 18 млн грн видали аграріям під сади і теплиці. Також у Верховній Раді підтримали два законопроєкти про виноробство

в