13 серпня 2023, 11:27, Земля

До кінця року в Україні має з’явитися стратегія протимінної діяльності

В Україні планують до кінця року завершити розробку Національної стратегії протимінної діяльності, щоб вже у першому кварталі 2024 року отримати деталізовану Національну програму. Про це заявила перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона провела зустріч з головою департаменту стратегії, ефективності та впливу Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування Рорі Логаном. Міністр економіки запросила фахівців центру прийняти участь у розробці стратегії протимінної діяльності, яку планують реалізувати в Україні.

На зустрічі обговорили питання очищення потенційно забруднених земель для їх подальшого використання. Зараз потенційно забрудненими вважають близько 174 тис. квадратних кілометрів.

Наразі ми працюємо над розробкою Стратегії протимінної діяльності, роботу плануємо завершити до кінця року. До кінця березня наступного року буде розроблена Національна програма. Женевський міжнародний центр є визнаним в світі авторитетом, зокрема, в сфері стратегічного планування гуманітарного розмінування територій. Експертна оцінка та фахова допомога буде вкрай цінною для нас», – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, Хорватія виділила 1 млн євро на підтримку українських фермерів. Також право розміновувати сільськогосподарські землі в Україні можна буде придбати на аукціоні

в