9 серпня 2023, 14:34, Харчова безпека

Бразилія може змусити рф повернутися до зернової угоди – Блінкен

Бразилія має можливість вплинути на рф та сприяти поверненню кремля у зернову угоду. Таку заяву зробив Держсекретар США Ентоні Блінкен, пише видання GloboNews.

«Я вважаю, що голос Бразилії, голос президента Лули є критично важливим. І використовувати цей голос, щоб переконати росіян повернутися до угоди, було б дуже, дуже позитивно. Варто пам’ятати, що ця угода взагалі не мала бути підписана. Це було необхідно лише тому, що росія вирішила вторгнутися в Україну. А потім, разом з тим, заблокувала українські порти, перешкоджаючи виходу зерна та пшениці», – сказав Ентоні Блінкен.

Він зазначив, що навіть непричетні до зернової угоди країни мали від неї вигоду, оскільки вигравали від зниження цін на продовольство, бо на світових ринках його стало більше. Держсекретар США наголосив, що російська сторона продовжує використовувати продовольство в якості зброї у війні, щоб досягти своїх цілей.

Ентоні Блінкен повідомив, що після виходу рф із зернової угоди продовольство на всіх ринках подорожчало на 10 – 15%. Держсекретар США повідомив, що завдяки зерновій угоді Україна змогла експортувати 35 млн т продовольства. Спікер додав, що половина поставок надходила у країни, що розвиваються, країни із низьким та середнім рівнем доходу отримували дві третини пшениці.

Як писав AgroPolit.com, Ердоган закликав Захід виконати обіцянки перед путіним. Також після атак на українську зернову інфраструктуру у рф почалися проблеми з власним експортом.

в