9 серпня 2023, 09:53, Харчова безпека

Польща вимагає від Євросоюзу збільшення українського агроекспорту через Балтійське море

Польща закликала Європейський Союз допомогти збільшити пропускну спроможність портів, щоб збільшити поставки українського зерна через Балтійське море, наполягаючи на тому, що збереже заборону на продаж українського врожаю. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс повідомив, що експорт зерна з України через польські порти в червні зріс до 260 тис. т. Це більш ніж вдвічі більше, ніж раніше, і, ймовірно, показник зросте ще більше, оскільки вихід рф з чорноморської зернової угоди змусить Україну шукати альтернативні маршрути.

Польща вже веде переговори з Литвою про перенесення фітосанітарного контролю з її кордону до литовських портів, крок, спрямований на прискорення транзиту українського зерна. Хоча термінали в Балтійському морі є альтернативою, основна маса вантажів усе одно проходитиме через південні порти. Роберт Телус повторив, що Польща не скасує внутрішню заборону на продаж зерна з України, коли вона закінчиться в середині вересня.

Нам потрібно допомогти Україні, і ми це розуміємо. Ми думаємо про будівництво портів, які будуть виключно для транспортування зерна, так звані агропорти», – сказав Роберт Телус.

Як писав AgroPolit.com, Польща забороняє український агроекспорт, але відкриває ринок для рф – експерт. Також Україна поступову знімає заборону на ввезення польських продуктів птахівництва.

в