4 серпня 2023, 08:33, Тваринництво

Порятунок корів під ворожим вогнем: фермер з Харківщини розповів про евакуацію тварин в умовах війни

Після початку війни «Базаліївський колос» з Харківщини зупинився, і частину корів господарства довелося випустити, а іншу вивозити під ворожим вогнем. Про це розповів керівник господарства Василь Калган в інтерв’ю виданню Куркуль.

«Коли почалась війна, стало дуже важко працювати, адже майже одразу у нас розбомбили АЗС, пального не було. Кормів було достатньо, але не було можливості їх роздавати, адже техніка не працювала. Ви бачили кадри ферм, де гинули корови від снарядів? Ми не хотіли, щоб таке було і на нашій фермі. Тому з безвиході більшу частину стада просто випустили, аби тварини мали шанс вижити», — розповів Василь Калган.

За його словами, корови розійшлись і частина з них загинула, а частина зникла. Війна знищила більшу частину стада «Базаліївський колос». Засіяти можна лише від 20 до 30% земель, оскільки на розмінованих полях теж трапляються підриви.

Земельний банк господарства «Базаліївський колос» складає 1800 га землі. Тут займаються рослинництвом і тваринництвом. Стадо господарства до війни налічувало 1450 корів, зараз їх всього 520. Власнику вдалося евакуювати 317 нетелів голштинської породи до Полтави. Там він зміг домовитися про перетримку на господарстві «Родинна ферма».

Як писав AgroPolit.com, Зеленський і Ердоган разом намагаються відновити зернову угоду. Також українські порти готові до експорту продовольства.

в