3 серпня 2023, 16:41, Харчова безпека

Координують зусилля: Зеленський і Ердоган разом намагаються відновити зернову угоду

Президент України Володимир Зеленський і турецький лідер Реджеп Ердоган координують зусилля мета яких – повернення рф до зернової угоди. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в коментарі «Укрінформу».

«Україна координує з Ердоганом, щоб путін повернувся в Чорноморську зернову угоду, а Ердоган координує із Зеленським. Це спільний інтерес», — зазначив Дмитро Кулеба.

За словами міністра, єдиною людиною, здатною повернути путіна до зернової угоди, залишається президент Ердоган. Слід зазначити, що 17 липня рф вийшла із зернової угоди, припинивши її існування.

2 серпня пройшла телефонна розмова між путіним та Реджепом Ердоганом, за результатами якої сторони домовилися про візит путіна до Анкари. У розмові з путіним Ердоган намагався донести думку про те, що довгострокове припинення укладеної раніше зернової угоди нікому користі не принесе.

Президент Туреччини стверджував, що найбільше постраждають саме ті країни, які у першу чергу потребують зерна, а також стикаються з проблемою низьких доходів, адже ціни на зернові збільшилися вже на 15% і це тільки за два останніх тижні. Туреччина є гарантом зернового коридору і її лідер впевнений, що угоду продовжать.

Як писав AgroPolit.comукраїнські порти готові до експорту продовольства. Також уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до світової спільноти із закликом відреагувати на те, що російські окупанти посилили обстріли українських портів та зерносховищ. 

в