24 липня 2023, 08:30, Харчова безпека

Україна хоче продовжити зернову угоду, але це суперечить планам вантажовідправників

Україна наполягає на продовженні експорту зерна з ключових портів після виходу рф з зернової угоди, але страховики та вантажовідправники не дуже впевнені в надійності такого плану. Про це пише Bloomberg.

Припинення дії договору рф означає, що він більше не гарантуватиме безпечний прохід водним шляхом. Україна закликає інші країни допомогти полегшити перевезення з трьох її глибоководних портів, на які поширюється дія угоди. США заявили, що супровід суден не варіант, і страхові брокери призупинили свою програму експорту зерна з України, врахувавши майбутні виклики.

За словами експертів, жоден розсудливий власник не піде в Чорне море без страхування, тому без захисту безпечного коридору «українська торгівля мертва. Чорноморські порти України є життєво важливою артерією для продажу зерна за кордон.

Історично туди надходила основна частина поставок — і зараз триває сезон збору врожаю. Угода допомогла ліквідувати відставання, спричинене війною, але закриття коридору може сповільнити вихід наступного врожаю на ринок.

Вихід рф з угоди також відбувається, оскільки Україна просувається у контрнаступі на півдні країни. Російська сторона попередила, що небезпека на судноплавстві також залишається.

Як писав AgroPolit.com, рашисти намагаються виключити Україну з міжнародного зернового ринку. Також знищене рашистами зерно в Україні могло б протягом року годувати 270 тисяч людей.

в