13 липня 2023, 15:41, Земля

ООН та Україна створюють групу для швидкого повернення в експлуатацію розмінованих земель

Представники ООН та України домовились про створення координаційної групи, яка має пришвидшити повернення в експлуатацію розмінованих сільськогосподарських земель. Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко, пише «Урядовий кур’єр».

Відповідних домовленостей вдалося досягти під час зустрічі міністра економіки з координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун, регіональним директором Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Метью Голлінгвортом та координатором з протимінної діяльності ПРООН в Україні Полом Хеслопом.

Учасники зустрічі також приділили увагу питанню очищення та обстеження замінованих територій Харківської області, а також обговорили подальшу координацію дій для пришвидшення розмінування.

Ми надзвичайно зацікавлені в тому, щоб на землях сільгосппризначення, вже відпрацьованих урядовими та неурядовими операторами, якомога швидше була відновлена господарська діяльність. Тому не лише обстеження та розмінування, але й передбачені законодавством процедури, зокрема контролю зробленої роботи та передачі відповідальності щодо очищеної території, теж потрібно проводити швидко», – сказала Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, міністр економіки розповіла, як планують підтримувати українських аграріїв. Також для розмінування аграрних земель Україні потрібно до 400 автоматизованих комплексів.

в