7 липня 2023, 08:30, Харчова безпека

Лідери України та Туреччини зустрінуться напередодні закінчення зернової угоди

Президент України Володимир Зеленський має намір зустрітися з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом у зв’язку з наближенням закінчення терміну дії чорноморської зернової угоди. Про це пише Bloomberg.

Очікується, що Ердоган прийме Зеленського в Стамбулі в п’ятницю, за словами офіційних осіб, які побажали залишитися анонімними.

Зернова угода, життєво важливу для того, щоб Україна могла експортувати сільськогосподарську продукцію, незважаючи на вторгнення рф. Вона закінчується 17 липня. Нещодавно москва заявила, що не бачить «підстав для подальшого продовження» угоди.

Туреччина допомогла в укладенні початкової угоди минулого року і хоче, щоб її продовжили. Її припинення може підштовхнути світові ціни на продукти, враховуючи важливість України як експортера зерна.

Слід зазначити, що світові лідери намагаються врятувати міжнародну угоду про дозвіл на поставки зерна в Україну морем до закінчення терміну дії менш ніж за два тижні. Вони стикаються з ключовою проблемою: угода, яку уже тричі подовжувався, майже не діє.

Чорноморські порти країни, заповнені кораблями минулої осені, майже порожні, оскільки спільний центр, якому доручено затверджувати їх, не працює. Кілька суден, що залишилися, перевіряються повільно.

Як писав AgroPolit.com, Україні потрібно більше овочесховищ. Також зернову угоду доведеться рятувати представнику ООН.

в