6 липня 2023, 18:21, Торгівля

Три країни НАТО можуть взяти безпеку кораблів у Чорному морі на себе

У Чорному морі безпеку судноплавства можуть забезпечити спільно три країни НАТО – Туреччина, Болгарія та Румунія. Таку думку висловив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, пише Latifundist.com.

Він підкреслив, що спільна робота зазначених країн дозволила б їм захистити власні родовища газу. Експерт нагадав, що до морської економічної зони Румунії відноситься декілька газових платформ і там країна видобуває вуглеводні.

Експерт вважає доцільним створення зазначеними країнами патрульної групи військових кораблів, що може патрулювати свої райони, а також супроводжувати кораблі. Андрій Клименко впевнений, що країни НАТО також могли б захистити комерційне судноплавство від мінної загрози. Він зазначив, що в Чорному морі почали частіше виявляти плаваючі міни.

Якщо провести уявну пряму лінію від Босфору до Одеси, то вона співпадає з рекомендованим для комерційних суден морським шляхом до портів Одеси. Праворуч цієї лінії у морській економічній зоні Туреччини, приблизно на середині відстані між Босфором та Севастополем, знаходяться величезні родовища природного газу. Туреччина вже проклала звідти на узбережжя газопровід», — зазначив Андрій Клименко.

Як писав AgroPolit.com, Україні потрібно більше овочесховищ. Також зернову угоду доведеться рятувати представнику ООН.

в