6 липня 2023, 15:42, Харчова безпека

В рф насправді ще не вирішили подальшу долю зернової угоди

Представник рф в ООН у Женеві заявив, що немає підстав для збереження статус-кво чорноморської зернової угоди, термін дії якої закінчується 18 липня. Про це повідомляє Reuters.

Посол геннадій гатілов заявив, що виконання умов рф щодо продовження угоди буксує. Ці умови включали, серед іншого, повторне підключення Россільгоспбанку до банківської платіжної системи SWIFT.

Зернова угода мала на меті запобігти глобальній продовольчій кризі, дозволивши безпечно експортувати українське зерно, яке опинилося в пастці після вторгнення рф, із чорноморських портів.

Організація Об’єднаних Націй висловила стурбованість тим, що з 26 червня в рамках угоди не було зареєстровано жодного нового корабля, незважаючи на те, що заявки подали 29 суден.

гатілов повторив позицію москви про те, що рф повернеться до договору про скорочення ядерної зброї, лише якщо Вашингтон відмовиться від свого «деструктивного курсу на нанесення стратегічної поразки» рф, але додав, що рф може бути відкритою для переговорів щодо нового пакту.

Окремо гатілов сказав, що рф відкрита для дипломатичного вирішення української кризи, але перспективи зараз неясні, оскільки Київ і Захід продовжують робити ставку на використання військової сили.

Як писав AgroPolit.com, Україна може додати лібералізацію торгівлі з Євросоюзом до Угоди про асоціацію. Також Укрзалізниця хоче збільшити експорт через пункти пропуску Угорщини

в