6 липня 2023, 08:39, Тваринництво

Підрив Каховської ГЕС: морського судака більше не існує

Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС у світі повністю зник такий вид риб, як буговець, або морський судак, бо мешкав він на території Дніпровсько-Бузького лиману. Про це повідомив директор Інституту гідробіології НАНУ Сергій Афанасьєв, пише «Вечірній Київ».

За його словами, загалом від гідроудару між Херсоном і Дніпро-Бузьким лиманом загинуло близько восьми тисяч т товарної риби. Сергій Афанасьєв підкреслив, що Молодь загинула вся, а на півдні України було втрачено весь цьогорічний нерест.

Директор Інституту гідробіології додав, що навіть катастрофа на ЧАЕС не спричинила настільки страшних наслідків для існуючого біологічного різноманіття, що вже фіксують на українському півдні після підриву греблі.

Слід зазначити, що збитки довкіллю через підрив Каховської ГЕС, за інформацією Міндовкілля, орієнтовно перевищили 55 млрд грн.

Тривалий час морський судак вважався вимерлим, але у 2016 році ми з’ясували, що він живий. Утім, прісноводне цунамі призвело до повного зникнення всієї популяції цієї червонокнижної риби. Крім того, серйозно постраждали осетрові, які під час нерестової міграції як раз підійшли до дамби та були зметені гідроударом», – сказав Сергій Афанасьєв.

Як писав AgroPolit.comаграрний міністр розповів, як глобальні ринки відреагували на підрив Каховської ГЕС. Також Південна Корея виділяє Україні гуманітарної допомоги на $1 млн.

в