3 липня 2023, 18:09, Харчова безпека

Адекватні заходи: Польща готова переглянути питання українського зерна

Уряд Польщі готовий перейти до «адекватних заходів» у питанні заборони на українське зерно після 15 вересня – дня закінчення погодженого з Єврокомісією ембарго. Про це заявив польський прем'єр Матеуш Моравецький, пише money.pl.

«Чинні норми діють до 15 вересня. Ми боїмося, що в разі їх повного скасування ринок знову може бути заполонений зерном. Дійсно існує величезна проблема, тому ми спочатку вжили односторонніх заходів з чотирма іншими країнами. П'ять країн східного флангу Європейського Союзу першими вжили заходів щодо блокування імпорту зерна. Ми фактично заблокували імпорт, ми запровадили заходи щодо вилучення зерна зі складів», – сказав Матеуш Моравецький.

За його словами, зерно передали на експорт, чи внутрішнім компаніям, які його потребують. Відповідаючи на запитання про очікуване зняття заборони на імпорт зерна з України до Польщі 15 вересня, Моравецький підкреслив, що уряд має намір адекватно реагувати на цю проблему.

За його словами, польська сторона буде вести переговори з цього приводу з представниками Єврокомісії, якщо це буде необхідно і точно не залишить фермерів на самоті.

Моравецький наголосив на відмінності між питанням імпорту зерна з України на польський ринок і питанням подальшого експорту зерна.

Як писав AgroPolit.comОльга Трофімцева відреагувала на можливість поступок окупантам заради зернової угоди. Також Євросоюз може зняти частину санкцій з рф для продовження зернової угоди.

в