30 червня 2023, 08:30, Рослинництво

Врожай в 2023 році буде лише на 10% меншим за результати 2022

Незважаючи на війну, врожай в Україні в 2023 році буде лише на 10% менший за торішній. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський в інтерв’ю виданню «Апостроф».

«Звичайно, війна не могла не вплинути на стан справ в аграрному секторі. Проте з урахуванням наявних обставин, посівна пройшла успішно. Врожай прогнозується орієнтовно на 10% нижче, ніж у минулому році. В першу чергу через те, що фермери, враховуючи транспортні проблеми, зменшили посівні площі під культурами, які дають великий врожай на одиницю площі. Наприклад, кукурудзи», – сказав Микола Сольський.

Він повідомив, що українські аграрії збільшили посіви культур, які мають нижчу урожайність, зате тонна продукції з них коштує більше. Серед таких культур є соняшник і соя.

Міністр впевнений, що Україні вдалося зберегти значний експортний потенціал, хоча навантаження на логістику знизиться, бо врожай займатиме набагато менший об’єм.

Микола Сольський розповів, що зменшення транспортних потоків станеться тому, що в 2023 році об’єми перехідних залишків на червень менші тогорічних в чотири рази. Це він пояснив тим, що у 2021 році аграрії змогли отримати рекордний врожай і мали колосальні об’єми зернових культур для експорту.

Як писав AgroPolit.com, в аграрному комітеті знайшли рішення проблеми експорту агропродукції з України до ЄС. Також аграрний міністр розповів, як глобальні ринки відреагували на підрив Каховської ГЕС.

в