29 червня 2023, 09:55, Фінанси

В Україні врожай абрикосів буде найнижчим за п’ять років

За підрахунками експертів, в Україні урожай абрикосу у нинішньому сезоні стане найнижчим за останні п’ять років. Про це повідомляє EastFruit.

В даний час українські садівники продають абрикос невеликими партіями по ціні в 50 – 60 грн/кг. Цей показник на 33% поступається минулорічному. Багато садівників повідомляють, що їх втрати врожаю в зазначеному сегменті склали 50% – 80%. На цінах це поки не позначилося. За словами виробників, попит на продукцію залишається досить низьким.

Експерти повідомляють, що роздрібні мережі та оптові компанії в даний час працюють головним чином з імпортною продукцією. Її зараз у великій кількості пропонують на внутрішньому ринку.

Місцеві абрикоси продають в маленькому обсязі. Такі плоди, як правило, невеликі і часто ушкоджені захворюваннями. Це значно скорочує термін реалізації місцевих абрикосів.

Багато роздрібних мереж у цьому сезоні не розглядають українських аграріїв, як постачальників кісточкових, фокусуючись на імпортній продукції. Експерти також повідомили, що в Україні стартував сезон продажів чорної та червоної смородини. Ціна її перших партій на 23% поступається показникам минулого року. Зараз українські садівники відвантажують червону та чорну смородину в середньому за 50 – 70 грн/кг.

Як писав AgroPolit.com, польські виробники малини готують масштабну акцію протесту через українську продукцію. Також експерти підрахували втрати агросектору за перший воєнний рік

в