28 червня 2023, 16:51, Торгівля

Експорт аграрної продукції: в Україні внесли зміни до списку швидкопсувних товарів

У проєкті єЧерга до переліку швидкопсувних товарів, що мають пріоритет під час перетину кордону, внесли персики, абрикоси, вишні та іншу продукцію. Про це повідомляє Укртрансбезпека.

Відповідно до внесених змін, у переліку з’явилися коди молочної продукції, грибів, ягід та фруктів. З повним списком пріоритетних товарів можна ознайомитися за посиланням. Слід зазначити, що якщо швидкопсувний товар відсутній у переліку пріоритетних, експортер, який його перевозить, має можливість додати відповідну позицію через звернення до асоціації виробників необхідного товару.

Профільна асоціація повинна передати інформацію до Міністерства аграрної політики і продовольства України. Саме там мають ухвалити рішення про зміни в переліку кодів товарів, що мають право пріоритетного перетину кордону.

Зараз автомобілі рухаються у відповідності до такого алгоритму: одна вантажівка, що перевозить пріоритетний вантаж – 5 вантажівок, що не мають такого вантажу. В Мінагро зазначили, що такий підхід дозволяє забезпечити безперебійний перетин кордону всіма перевізниками, в той час, як швидкопсувні товари вдається доставити до пункту призначення значно швидше. Зазначимо, що рішення про розширення списку швидкопсувних товарів прийняли 28 червня.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, за якими цінами Україна експортує зерно в умовах війни. Також митники України заважають експорту зерна до Молдови.

в