25 червня 2023, 11:07, Харчова безпека

Україна втратила оптимізм щодо зернової угоди

Україна не оптимістично налаштована щодо перспектив відновлення зернової угоди, яка дозволяє зерну надходити на світовий ринок. Про це заявив віцепрем'єр-міністр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, пише The Guardian.

«На даний момент ми не налаштовані оптимістично. З початку травня ефективність коридору знизилася», – сказав Олександр Кубраков.

Він додав, що останнім часом Україна експортувала більше аграрної продукції іншими маршрутами, ніж коридорами в рамках зернової угоди. Зернова угода, яка дозволяє безпечний прохід українського зерна для експорту через Чорне море, підписана окремо рф, Україною, Туреччиною та ООН у липні 2022 року. У травні угоду продовжили, але тільки на два місяці, до 17 липня.

Також видання повідомило, що за підрахунками Києва, знищення російськими окупантами Каховської ГЕС завдало збитків навколишньому середовищу приблизно на $1,5 млрд.

Україна офіційно звинуватила рф в екоциді через підрив радянської греблю на Дніпрі. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що попередні оцінки екологічних збитків у розмірі $1,5 млрд внаслідок підриву дамби не включають збитків сільському господарству.

Як писав AgroPolit.com, Україна доєдналася до проєкту зернового терміналу для порту Нігерії. Також Блінкен та Гутерреш обговорили зерновий шантаж рф

в