16 червня 2023, 10:52, Торгівля

Експерт розповів, як світові ціни на зернові вплинуть на українську пшеницю, кукурудзу та ячмінь

Богдан Костецький, операційний партнер в компанії «Барва Інвест» розповів, як світові ціни на зернові вплинуть на українську пшеницю, кукурудзу та ячмінь. Про це він написав в блозі на AgroPolit.com.

«Ціни в Україні раніше формувались на основі співвідношення пропозиції та споживання. Не лише між виробником та експортером, переробником, посередником, а й між експортером та імпортером. Зважаючи на світові ціни та тренди, а також на надлишок, дефіцит пропозиції з боку виробників, формувалась внутрішня ціна закупівлі. Зараз головною обмежувальною ланкою є саме логістика» — зазначив Богдан Костецький.

Експерт повідомив, що в США очікується рекордний врожай кукурудзи, а країна і так не може реалізувати внутрішні запаси. Імпортери зосередилися на покупках дешевої бразильської кукурудзи.

Богдан Костецький повідомив, що Бразилія збирає основний врожай кукурудзи. Від нього учасники ринку очікують результатів у більш ніж 130 млн т. Експерт підкреслив, що таким чином буде сформований величезний обсяг пропозиції експорту.

Аналітик розповів, що США та Бразилія можуть покрити основну частку світового попиту на зернові, не залишаючи місця для України, яка і так має проблеми з доступом до світового ринку через війну.

Як писав AgroPolit.comФон дер Ляєн не дає 40 млн євро польським фермерам під тиском Києва. Також мільйони тон врожаю під загрозою.

в