14 червня 2023, 12:06, Торгівля

Частина аграріїв негативно відреагувала на заборону експорту цукру

Експерти неоднозначно оцінили рішення про заборону на експорт цукру, називаючи його, як цілком позитивним явищем для українського ринку, так і таким, що погіршує міжнародну репутацію експортерів цукру, а також України в цілому. Про це повідомляє Latifundist.com.

Відповідно до постанови Кабміну №545 експорт українського цукру заборонений з початку червня до середини вересня. Серед учасників ринку є ті, хто називає введенні обмеження необґрунтованим перестрахувальним заходом. Частина експертів відреагувала на постанову нейтрально. Серед аналітиків є і ті, хто негативно оцінив, як саму заборону експорту цукру, так і процедуру її введення.

Минулого року Кабмін заборону на вивезення цукру вже встановлював. Тоді учасники ринку з розумінням до неї поставилися. Олександр Коротинський, директор Науково-практичного Центру Цукробурякового Виробництва зазначив, що скасування заборони на експорт українського цукру дозволяє:

  • розвантажити внутрішній ринок,
  • не допустити падіння прибутковості виробництва цукру
  • простимулювати аграріїв України вирощувати цукрові буряки у 2023 році.

Експерти підтверджують, що скасування відповідної заборони у минулому році стимулювало фермерів нарощувати площі під цукровими буряками.

Як писав AgroPolit.com, заборона Кабміну на експорт українського цукру зірвала контракти виробників. Також заборона експорту цукру в Україні може призвести до його дефіциту в Румунії.

в