13 червня 2023, 09:43, Земля

Ринок землі в Україні наближається до рівня західних економік

Ринок земель в Україні, який стосується сільськогосподарських ділянок, стрімко розвивається і наблизився до рівня західних економі. Про це розповів віце-президент з економічної освіти, доцент Київської школи економіки Олег Нив'євський в Telegram.

За його словами, з моменту відкриття ринку землі аграрії вже встигли укласти угоди купівлі-продажу, що охоплюють площу приблизно в 325 тис. га. Експерт підкреслив, що високих результатів вдалося досягти, хоча в Україні Крим залишається окупованим росіянами, а також частина Донецької та Луганської області, які ворог зайняв в 2014 році. До них додались 20% окупованих територій в ході повномасштабної війни. Експерт додав, що в зазначених умовах, показник у 325 тис. га сільськогосподарських земель в обігу став гарним результатом роботи ринку.

Незважаючи ні на що, ринок демонструє доволі непогані показники розвитку. Всього від початку відкриття ринку вже укладено угод купівлі-продажу площею майже 325 тис. га. Це доволі непогана, якщо орієнтуватись на практику розвинутих західних економік динаміка, де щорічно в обігу знаходиться близько 1% всіх с/г земель. Для України з її майже 43 млн га с/г земель, включно з АР Крим,, подібним орієнтиром можна було б вважати 400 тис. Га», – зазначив Олег Нив'євський.

Як писав AgroPolit.com, рф завдали збитків землі, воді і повітрю України на 8 трлн грн. Також за місяць агросектор втратив від війни ще $200 млн.

в