8 червня 2023, 08:30, Земля

В МЗС озвучили оптимістичний прогноз для врожаю після знищення Каховської ГЕС

При оптимістичному сценарії скорочення врожаю пшениці в цьому році досягне 10% через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами та підтоплення посівних площ півдня. Про це розповіла посол з особливих доручень МЗС Ольга Трофімцева, яка у 2019 році виконувала обов'язки міністра аграрної політики та продовольства.

«Я думаю, що в оптимістичному варіанті це мінус 10% урожаю пшениці вже цього року. Це однозначно значний мінус у виробництві баштанних культур, овочевих культур, ягід, фруктів, тому що цей регіон був одним із великих постачальників на внутрішньому ринку», – сказала Ольга Трофімцева.

Вона порадила в таких умовах аграріям з інших регіонів розглянути можливість вирощування незвичних культур. За словами дипломата, такий підхід має допомогти відновленню країни в нових умовах, оскільки влаштована окупантами техногенна катастрофа буде мати довгострокові наслідки.

Ольга Трофімцева додала, що про якісь дешеві ягоди, фрукти і овочі, які вдавалося отримувати з Херсонської області, прийдеться забути вже в нинішньому сезоні. Дипломат зазначила, що попри всі складнощі агроекспорт України показує непогану динаміку, хоча зерновий коридор продовжує працювати нестабільно.

Як писав AgroPolit.com, знищення Каховської ГЕС позбавить Україну врожаїв. Також підрив Каховської ГЕС затопив єдиний в Україні осетровий завод.

в