7 червня 2023, 18:16, Земля

Знищення Каховської ГЕС позбавить Україну врожаїв

Знищення російськими окупантами Каховської ГЕС на кілька років залишить Україну без врожаїв, позбавивши можливостей для поливу великої кількісті полів. Про це в ефірі ТСН заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

«Ми втрачаємо 14% від нашого загального експорту, оскільки у 2021 році у Херсонській області було вирощено 4 мільйони т зернових. Це наш експортний потенціал. Загалом понад 500 тисяч гектарів землі залишилися без зрошення. Повна відсутність зрошення призведе до того, що після деокупації ми зіткнемося з ситуацією, коли на цих територіях буде неможливо займатися сільським господарством», — заявив Денис Марчук.

За його словами, лівий берег Херсонщини постраждає найбільше, оскільки він найбільше залежав від водних ресурсів, які давала ГЕС. Можливість зрошення зазначених територій вдавалося забезпечити за рахунок Каховського та Південно-Кримського каналів.

Експерт зазначив, що 94% сільськогосподарських земель в Херсонської області могли отримувати воду по знищеному зараз шляху. Від цієї води залежали 74% земель Запорізької області, а також 30% земель Дніпропетровської області. Молочні товарні комплекси, за словами спікера, постраждають дуже сильно, бо вирощувати худобу буде неможливо.

Як писав AgroPolit.com, підрив Каховської ГЕС затопив єдиний в Україні осетровий завод. Також Від знищення Каховської ГЕС рибна галузь України втратить 10,5 млрд. грн.

в