5 червня 2023, 09:38, Харчова безпека

Віталій Кім роз’яснив заяву Ердогана про зернову угоду і порт Миколаїв

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що турецькі судна в рамках зернової угоди отримають можливість заходити у порти Ольвія та Миколаїв у Миколаївській області, і там вже готуються до їх прийому, однак рф блокує процес. Про це розповів голова Миколаївської військової обласної адміністрації Віталій Кім в інтерв’ю виданню «Главком».

«Ердоган казав лише про те, що турецькі кораблі, які тут були заблоковані з початку війни, зможуть вийти з миколаївських портів – якщо я правильно пам’ятаю, їх шість з 29 іноземних, які у нас перебувають. Перемовини далі йдуть, бо підготовку до виходу іноземних суден з акваторії Миколаївського порту ми почали робити, але станом на зараз російська сторона процес стопорить. Але це не пов’язано з «зерновою угодою», – зазначив Віталій Кім.

Він підкреслив, що Миколаївського порту в зерновій угоді немає, хоча уряд і інші представники України працюють над його долученням щоденно. Віталій Кім додав, що зараз у порту готові відвантажувати 90% вантажів від норми довоєнного часу.

Слід зазначити, що зараз російська сторона зупинила реєстрацію вхідних суден до всіх українських портів. Це підтвердили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як писав AgroPolit.com, в черзі залишаються 50 кораблів, що відносяться до зернової угоди. Також Україна готова обговорити транзит російського аміаку.

в