30 квітня 2024, 18:03, Торгівля

Постпред України в ООН оцінив ефективність експорту зерна морем

Тимчасовим морським маршрутом, який Україна створила з партнерами після виходу рф із зернової угоди, скористалися 1300 кораблів. Про це повідомив постпред України при ООН Сергій Кислиця, пише Укрінформ.

За його словами, з українських портів експортували 25 мільйонів т продукції. Постпред додав, що українська аграрна продукція навіть у таких складних умовах постачається до 40 країн. Дипломат зауважив, що з портів «Південний», «Одеса» та «Чорноморськ» експортували 25 млн т продукції українських аграріїв. Кислиця вказав, що експорт із цих портів досяг довоєнного рівня.

Слід зазначити, що у серпні 2023 року ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового маршруту для цивільних кораблів у напрямку портів Великої Одеси. У вересні тимчасовим коридором в акваторію зайшли два перші цивільні кораблі під навантаження зерном. 21 вересня до Туреччини  прибув перший корабель з українським зерном, який йшов «гуманітарним коридором». Заблокувати експорт зерна рф не вдалося.

Це перевищує обсяг експорту за весь рік функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Ми послідовно працюємо над збільшенням пропускної спроможності всіх коридорів», – зазначив Сергій Кислиця.

Як писав AgroPolit.com, експерт склав ідеальне меню для годування корови. Також Україна доставила тонни зерна до Судану.

в