2 червня 2023, 14:49, Торгівля

В Україні хочуть відновити ветеринарний контроль для молока з Польщі

Мінагро ініціювало процес відновлення ветеринарного контролю молока та молочних продуктів, що надходять в Україну з Польщі. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Відповідну постанову опрацьовують профільні відомства. В відомстві пропонують проводити документальну перевірку, перевірку відповідності, здоров’я тварин, а також фізичні перевірки та лабораторні дослідження. В Мінагро додали, що відповідні дослідження планують здійснювати на пунктах пропуску Шегині, Смільниця, Рава-Руська, Ягодин та Краківець.

Слід зазначити, що Польща стала першою країною Східної Європи, яка заборонила ввезення агропродукції з України у квітні, незважаючи на рішення Європейського Союзу про вільний доступ українських товарів на ринки ЄС.

Незабаром до неї приєдналися Болгарія, Румунія, Словаччина та Угорщина. У загальному експорті української аграрної продукції частка Польщі займала 10%. Одна половина від цього обсягу припадала на транзит, а інша – на імпорт.

У травні Єврокомісія дозволила наведеним вище країнам заборонити до 5 червня ввезення з України аграрної продукції, яка рівна 90% всіх поставок. Заборона стосується української кукурудзи, пшениці, соняшника та ріпаку.

Як писав AgroPolit.comпереробники молока виступили проти «збору на рекламу». Також в Україні стало більше сухого молока і сироватки.

в