1 червня 2023, 09:53, Харчова безпека

Зернова угода рятує мільйони дітей – постпред України при ООН

Протягом багатьох років українське зерно використовує Продовольча програма ООН, щоб врятувати від голоду мешканців найбільш вразливих країн, серед яких є мільйони дітей. Про це сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця, пише Укрінформ.

«Водночас, ми бачимо, що росія цинічно продовжує використовувати голод як зброю, блокуючи українські морські порти, знищуючі аграрну інфраструктуру, забруднюючи мінами сільськогосподарські угіддя», – зазначив Сергій Кислиця.

Він додав, що для захисту дітей у країнах, де багато років продовжуються конфлікти – Сирії, Афганістані, Сомалі та Ємені, необхідно вирішити там проблему голоду. Постпред розповів, що за минулий рік у Сомалі, унаслідок посухи, виник голод, який забрав життя 43 тис. людей, з них половина – діти.

Сергій Кислиця зазначив, що 18 тис. людей можуть загинути за пів року, якщо не отримають відповідну міжнародну допомогу. Спікер повідомив, що у цій країні загалом від гострого недоїдання страждають 1,8 млн дітей, вік яких менше п’яти років. Постпред повідомив, що у Ємені суттєво недоїдають 2,2 млн дітей, а ще 540 тис. – голодують.

Я навів ці жахливі цифри для того, щоб показати наскільки критично важливою є зернова угода, яку активно відстоює Генсек ООН Антоніу Гутерреш», – сказав  Сергій Кислиця.

Як писав AgroPolit.com, ООН зробила «взаємовигідну» пропозицію сторонам зернової угоди. Також Україна вимагає гарантій роботи зернової угоди, у випадку згоди на транзит російського аміаку.

в