29 травня 2023, 16:09, Рейдерство

На Черкащині настоятелька храму УПЦ (МП) незаконно здавала землі в оренду

Слідчі СБУ викрили злочинну схему в Черкаській області, яка передбачає незаконне використання земель держфонду. Про це повідомили в Службі безпеки України.

За даними слідства, до злочину причетна настоятелька жіночого монастиря Уманської єпархії УПЦ (МП). Упродовж десяти років жінка нелегально здавала в оренду сільськогосподарські угіддя, які держава надавала послушницям для того, щоб вони вели власне господарство. Загальна площа таких земель складає близько 40 га.

У якості орендатора земель монастиря виступав власник місцевого агропідприємства. За нелегальне використання земель релігійної громади від нього настоятелька монастиря отримувала десятки тис. грн. Гроші «орендар» передавав готівкою.

За інформацією правоохоронців, сторони не укладали договорів, а розрахунки здійснювали на основі усних домовленостей. Таким чином, аграрій уникав оподаткування та платив за землю набагато менше, ніж цього потребує її ринкова ціна.

За матеріалами СБУ до суду подали заяву, в якій вимагають розірвати договір оренди та повернути землю у власність держави. Правоохоронці продовжують слідчі дії в рамках кримінальної справи про шахрайство (частина 1 статті 190 Кримінального кодексу України).

Як писав AgroPolit.com, Україна арештувала 170 вагонів з російськими та білоруськими міндобривами. Також на Одещині затримали угруповування, яке крало зерно в Ізмаїльському порту.

в