28 травня 2023, 11:04, Торгівля

До програми Grain From Ukraine може приєднатися Мозамбік

Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в рамках гуманітарної ініціативи президента Володимира Зеленського Grain From Ukraine, аби підтримати продовольчу безпеку африканської країни. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з Президентом Мозамбіку Філіпе Ньюзі та міністром закордонних справ Веронікою Макамо.

Глава МЗС України під час зустрічі порушив питання забезпечення продовольчої безпеки в Африці, зокрема функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дмитро Кулеба також повідомив, що Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в рамках Grain From Ukraine, аби підтримати продовольчу безпеку Мозамбіку.

Водночас він наголосив на неприпустимості використання росією продовольства як зброї. Зазначимо, що це був перший в історії двосторонніх відносин візит глави МЗС до Республіки Мозамбік.

Попри складну ситуацію в Україні на тлі російської агресії, ми залишаємося надійним гарантом продовольчої безпеки в світі та на Африканському континенті зокрема. З серпня 2022 року Україна експортувала понад 30 млн т зернових, дві третини яких були направлені в країни Африки, Близького Сходу та Азії», – сказав Дмитро Кулеба.

Як писав AgroPolit.com, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив рф у бажанні знищити зернову угоду, яка дозволяє вивозити зерно через морські порти Одеси. Також Україна зібрала за програмою «Grain from Ukraine» $190 млн для голодуючих країн.

в