26 травня 2023, 13:25, Фінанси

В Україні запустили інтерактивну мапу збитків агросектору від війни

В Україні почала працювати інтерактивна мапа, яка фіксує завдані російськими окупантами збитки агросектору в умовах війни. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

«З перших днів війни рф цілеспрямовано руйнувала українські елеватори і ферми. Сьогодні збитки агросектору оцінюються в понад $40 млрд і, на жаль, з кожним днем війни ці суми зростають. Щоб вимагати справедливості і компенсації у міжнародних судах, потрібні докази завданих збитків, а отже усі руйнування мають бути належно зафіксовані. Належно й одразу, адже з часом докази губляться», – зазначив Дмитро Кохан, заступник голови ВАР.

Український проєкт з фіксації збитків агросектору, розроблений за участі ВАР,  увійшов до п’ятірки найкращих на міжнародному конкурсі інновацій. Мапу представили на конференції SID-US, яка пройшла у Вашингтоні.

Інтерактивна мапа руйнувань аграрного сектору містить на сьогоднішній день інформацію про 534 об’єкта, а також 1100 доказів, шо доводять злочини військ рф проти агропідприємств.

Проєкт доступний за посиланням. Він включає методологію фіксації пошкоджень, інструкції, а також шаблони документів, інтерактивну мапу руйнувань і відео з процесом їх документування.

Як писав AgroPolit.com, рф завдали збитків землі, воді і повітрю України на 8 трлн грн. Також за місяць агросектор втратив від війни ще $200 млн.

в