21 травня 2023, 13:53, Земля

Двокілометрова прикордонна зона із білоруссю та рф: все що треба знати про новий закон

У березні нинішнього року в Україні почав діяти закон, який дозволяє державі забирати землі у власників паїв у межах двокілометрової прикордонної зони із білоруссю та росією. AgroPolit.com розповідає про особливості його роботи.

Повна назва документу виглядає так: Закон України № 2952-IX (реєстраційний номер 7475) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону». Відповідно до документу, на період дії воєнного стану, а також протягом року після його припинення, лінію кордону з рф та білоруссю збільшили до 2 км.

Військові отримали право в межах зазначеної смуги вилучати угіддя на земельних ділянках без відшкодування збитків, а також змінювати цільове призначення земель, що відносяться, як до комунальної, так і до державної власності. Також українські захисники можуть будувати на цих землях фортифікаційні та інженерно-технічні споруди.

Слід зазначити, що за землі комунальної та державної власності фермери мають сплачувати річну орендну плату, розбиту на 12 помісячних платежів.

Податкова служба контролює такі платежі. Експерти погоджуються, що закон 2952-IX необхідний для перемоги України, однак близько 100 – 150 тис га залишиться без обробітку.

Як писав AgroPolit.com, соя і кукурудза лишаються найбільш привабливими культурами для аграріїв. Також Україна через війну в 16 разів скоротила виробництво рису.

в