18 травня 2023, 10:34, Земля

Яким має бути повоєнний розвиток аграрного сектору України: опитування

AgroPolit.com запускає опитування, в якому кожен бажаючий може обрати оптимальний варіант повоєнного розвитку аграрного сектору України. Опитування можна знайти під текстом.

Ряд експертів стверджують, що агросектор є геополітичною зброєю України, який вона може втратити. В таких умовах сценарії для повоєнного розвитку українського агропромислового комплексу мають стати одною з головних тем для обговорень серед представників ринку, аналітиків, міжнародників, членів уряду та депутатів.

Як зазначав економіст Андрій Нів’євський до 2032 року у аграрного сектору було три сценарії розвитку.

Перший передбачав відсутність війни і досягнення Україною максимуму продуктивності у 2032 році. Цей показник мав складати 120 млн т олійних та зернових культур. Цей підрахунок є приблизним, оскільки генетичний потенціал складає близько 150 млн т, а аграрії зазвичай досягають 80% від нього.

Другий сценарій передбачає базове відновлення після війни із зростанням агросектору на 4% в рік, чи трохи більше.

Третій варіант включає прискорене зростання з досягненням подвійного темпу і показником близько 8% річних.

Щоб розповісти про своє бачення повоєнного розвитку агропромислового комплексу, ви можете відповісти на вісім наведених нижче питань.

Як писав AgroPolit.com, експерти пояснили, як в Україні будуть відновлювати землю, постраждалу від війни. Також в Україні ринок землі відновлюється від кризи, викликаної війною.

 

в