14 травня 2023, 11:55, Рослинництво

Експерти агроринку назвали причину різкого підвищення ціни на яблука

За тиждень ціни на яблука в Україні в середньому зросли на 23%, тому сьогодні фрукти продають за 15 – 22 грн/кг. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit,

«На сьогодні більшість українських виробників заявили про фактичне завершення сезону реалізації яблук з місцевих господарств. Ті садівники, які ще мають достатні обсяги яблук для реалізації, негайно підняли відпускні ціни на ці фрукти», — зазначили експерти.

В Україні ринок яблук залишався стабільним протягом тривалого часу. Українські садівники лише під кінець сезону змогли підвищити ціни на яблука. Ключові гравці ринку повідомили, що подорожчання зараз насамперед викликано сезонним фактором.

Запаси торішніх яблук стрімко скорочуються, разом з тим, у продаж не надійшли фрукти нового врожаю. Через холодну та затяжну весну в Україні значно затримується сезон раннього яблука.

За словами аналітиків, зараз відпускні ціни яблук в Україні приблизно у 2,6 рази перевищують показники аналогічного періоду минулого року. Експерти погоджуються в тому, що ціни продовжать зростати до надходження на ринок фруктів нового врожаю. Слід зазначити, що у березні зростання цін на безалкогольні напої та продукти харчування досягло 2,2%.

Як писав AgroPolit.com, декілька європейських країн закликали Єврокомісію скуповувати українське зерно. Також війна призвела до дефіциту садивного матеріалу плодових культур.

в