8 травня 2023, 13:56, Торгівля

Україна і Болгарія будують мости для двосторонньої торгівлі соняшниковою олією

Аграрні міністерства Болгарії та України почали розробку декларації, що стосується спільної торгівлі соняшниковою олією. Про це повідомили в Міністерстві землеробства Болгарії.

Міністерства починають роботу над підготовкою спільної заяви щодо механізмів впливу у разі ринкових збурень, у тому числі різких цінових змін, у двосторонній торгівлі соняшниковою олією. Відповідне рішення прийняли під час робочої зустрічі міністра сільського господарства Болгарії Явора Гечева та аграрного міністра України Миколи Сольського.

Головною темою переговорів двох міністрів стала ситуація на ринку зерна та торгівлі соняшниковою олією. Майбутня заява, на думку її авторів, повинна бути прийнята дуже скоро, і в ній буде сказано про готовність обох сторін до спільних дій з метою запобігання майбутнім ринковим аномаліям.

Агроміністри прокоментували надзвичайний захисний захід Єврокомісії, який стосується чотирьох сільськогосподарських продуктів походженням з України. Явор Гечев поінформував про рішення Ради міністрів скасувати національну заборону на імпорт певної аграрної продукції, виробленої в Україні, і заявив, що болгарська сторона уважно стежить за ринком як соняшникової олії, так і інших сільськогосподарських товарів.

Як писав AgroPolit.comДенис Шмигаль та Урсула фон дер Ляйєн обговорили питання експорту української агропродукції. Також Молдова хоче заборонити ввезення аграрної продукції з України.

в