4 травня 2023, 15:45, Харчова безпека

рф хоче вбити зернову угоду – Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив рф у бажанні знищити зернову угоду, яка дозволяє вивозити зерно через морські порти Одеси. Таку заяву він зробив на інтерв'ю для молдовського телеканалу TV8.

«росія своїми діями затягнула зашморг довкола Чорноморської зернової ініціативи, а тепер розповідає: ай-яй-яй, що ж відбувається. росія хоче вбити Чорноморську зернову ініціативу. Крапка», – зазначив Дмитро Кулеба.

На його думку, від подібних дій країни – окупанта насамперед постраждають країни Глобального Півдня, а також продовольча безпека у всьому світі. Міністр підкреслив, що Україна продовжує робити все можливе для збереження зернової угоди.

Дмитро Кулеба зазначив, що у Молдови є унікальний шанс для того, щоб приєднатися до транзитних коридорів та обійти блокаду морських портів. Міністр додав, що країна зможе заробити шалені гроші у разі побудови відповідних шляхів.

Нагадаємо, що зернову угоду підписали у липні минулого року у Стамбулі. Її гарантами виступили президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутерріш. Під документом підписалися представники України, рф, Туреччини та ООН. Російська сторона уклала з ООН та Туреччиною власну аналогічну угоду.

Як писав AgroPolit.com, напруженість у Чорному морі викликала зростання цін на пшеницю. Також Туреччина заявила про можливе припинення зернової угоди.

в