20 квітня 2023, 11:41, Тваринництво

Молочники просять уряд заборонити імпорт польської продукції до України

Спілка молочних підприємств України звернулася до Кабміну з вимогою заборонити імпорт польської молочної продукції, зробивши виключення лише для транзиту до Молдови. Про це повідомили у СМПУ.

Автори звернення підкреслили, що ці заходи необхідно ввести на час заборони ввезення до Польщі українських молокопродуктів. У Спілці висловили розчарування щодо результатів українсько-польських міжурядових переговорів, які відбулися 21 квітня. Ініціатори звернення вважають, що переговори не змінили ситуацію навколо заборони молочного експорту.

У Спілці зазначили, що обмежити торгівлю може тільки Єврокомісія. Зазначимо, що польський уряд для захисту внутрішнього ринку заборонив поставки агропродукції з України до 30 червня.

Маючи позитивне сальдо в торгівлі молочними продуктами з Україною, Польща пішла на такий крок, не звертаючи увагу на позицію Брюселя, захищаючи свого фермера. Ми повинні брати з них в цьому приклад як для захисту свого, так і для самоповаги. Ми радіємо, що нам ще залишили транзит. Ми можемо їм також залишити транзит на Молдову. І це чесно буде в наших двосторонніх відносинах. В цьому питанні нас підтримує і Європейська молочна асоціація (EDA) зі штаб-квартирою в Брюселі» – сказано в заяві.

Як писав AgroPolit.com, Польща закрила транзит для української агропродукції. Також Українські торгові мережі домовились про строки розрахунків на базові продукти.

в