14 квітня 2023, 10:38, Земля

Аграріям доведеться витратити на посівну майже на чверть більше

У 2023 році витрати на посівну кампанію через брак фінансування, замінованість та окупацію зросли на 19%. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За його словами, в Україні планують засіяти 19 млн га. Це дасть змогу експортувати та забезпечити продовольством внутрішній ринок. Експерт прогнозує, що аграрії у пошуках прибутковості збільшать площі під олійними культурами.

Денис Марчук додав, що зараз зарано прогнозувати майбутній врожай, бо вплинути на нього можуть показники внесення добрив. Він зазначив, що у минулому році вдалося зібрати 53 млн т зернових, однак влітку відбудеться зниження приблизно на 10 млн т.

Посівна кампанія потребує фінансування: потрібно купувати добрива, засоби захисту рослин, насіння тощо. Якщо в 2022 році в аграріїв ще були запаси, то в 2023 – вони закінчилися, і вільних коштів на посівну немає. Весь попередній сезон виробники торгували зерновою групою у збиток. Але найбільше на зменшення посівних площ вплине окупація, замінованість та забруднення земель внаслідок бойових дій», – сказав Денис Марчук.

За його прогнозами, через зазначені фактори у посівній кампанії аграріям не вдасться засіяти 7 млн га.

Як писав AgroPolit.com, Микола Сольський назвав основні аграрні зловживання стейкхолдерів. Також на українські ринки повернуться херсонські кавуни.

в