13 квітня 2023, 16:55, Політика

Півмільйона євро на картоплю: Ірландія пообіцяла допомогти українським аграріям

Ірландія планує розподілити посадкову картоплю серед десяти тисяч найбільш вразливих аграрних господарств України, в першу чергу – у невеликих селах на лінії фронту. Про це повідомили в Асоціації Українців в Республіці Ірландія (АУРІ).

На зазначену програму з бюджету Ірландії хочуть виділити 450 тис євро. Допомогу будуть розповсюджувати завдяки Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО).

На одного фермера припадає приблизно по 50 кг посадкової картоплі, відповідно до цієї програми. Посадкову картоплю вирощували спеціально для українських агроекологічних умов у Франції та Нідерландах.

Міністр сільського господарства Ірландії Чарлі МакКоналог, оголошуючи про підтримку, зазначив, що обсяг посадкового матеріалу потенціально допоможе отримати до 7 тис. т продовольчої картоплі. За його підрахунками, мова йде про річну норму споживання картоплі 45 – 50 тис. людей.

Слід зазначити, що Україна входила у п’ятірку найбільших світових виробників картоплі.

Цей проєкт підтримає зусилля з відновлення сільськогосподарського потенціалу України та допоможе сільським сім’ям відновити виробництво картоплі для власного споживання в домогосподарствах», — зазначив Чарлі МакКоналог.

Як писав AgroPolit.com, аграрії у прифронтових областях можуть безкоштовно отримати насіння соняшнику та кукурудзи. ООН закуповує через тендер насіння для підтримки прифронтових регіонів України

в