6 квітня 2023, 13:34, Торгівля

Україна почала активніше експортувати морозиво

В березні Україна збільшила обсяг експорту молочної продукції завдяки поставкам молочної сироватки, морозива та кисломолочних продуктів. Про це розповів аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За словами експерта, за останній місяць скоротилися обсяги поставок сухого молока, сиру та вершкового масла. Це він пояснив слабким попитом на відповідну продукцію, що спостерігається у світі. В березні Україна експортувала 8,94 тис. т молочної продукції. Ці поставки оцінюються у $20,27 млн. Фізичні обсяги експорту збільшилися на 0,86%. Виручка збільшилася на 1,8%.

Порівняно з минулим місяцем значно скоротилися темпи приросту експорту. У лютому, порівняно з січнем експорт молочної продукції збільшився на 34,15% в грошовому еквіваленті.

Навіть компанії з пострадянських країн і Ізраїлю, які давно знайомі з українською молочною продукцією, скоротили обсяги закупок в березні. На приклад, Молдова скоротила обсяги закупок молока і вершків, сухого молока, вершкового масла, Казахстан купував менше сиру, а Грузія і Ізраїль скоротили імпорт сухого молока з України. Викликані війною логістичні проблеми ускладнили експорт молочної продукції», – зазначив Георгій Кухалейшвілі.

Як писав AgroPolit.com, у Раді готують податкові зміни для фермерів, які займаються молоком. Також ціни на молоко в Україні залишаються стабільними.

в