5 квітня 2023, 14:14, Земля

У розмінуванні українських земель братимуть участь передові західні компанії

Україна готує до запуску інноваційний пілотний проект, який спрямований на найефективніше розмінування земель, забруднених вибухонебезпечними предметами. Про це повідомили у Мінекономіки.

«Ми спільно з партнерами пропонуємо виробникам, які мають відповідні технології, протестувати їх в умовах, які відповідають реальним. Технології, які доведуть свою ефективність, будуть залучені до гуманітарного розмінування. Ми зможемо суттєво прискорити процес розмінування. А виробники – отримати позитивний кейс, – сказала голова Міжвідомчої робочої групи, перший віце-прем’єр-міністр» – міністр економіки України Юлія Свириденко.

План першочергового розмінування сільськогосподарських земель потребує обстеження понад 470 тис. га. Міжвідомча робоча група вже підтримала рішення про виділення ділянки, на якій у реальних умовах дослідники зможуть протестувати сучасні технології розмінування.

Наразі до пілотного проекту готові приєднатися 15 виробників, які представляють різні країни. Українські виробники також матимуть змогу брати участь у тестуванні своїх технологій. Свириденко наголосила, що українську землю необхідно якнайшвидше очистити від наслідків війни.

Як писав AgroPolit.com, за повне розмінування земель Україні доведеться заплатити $1,5 млрд. Також Україна отримала машини для розмінування сільгоспземель від Фонду Баффета.

в