17 вересня 2024, 11:05, Земля

Конференцію щодо очищення української землі від мін у Швейцарії

У швейцарській Лозанні 17 – 18 жовтня проведуть конференцію з питань протимінної діяльності в Україні (UMAC2024). Про це оголосила Федеральна рада Швейцарії, пише Радіо Свобода.

Як повідомляє швейцарська сторона, метою конференції, яка організовується спільно з Україною, є висвітлення критичної важливості гуманітарного розмінування як частини соціального та економічного відновлення країни.

Очікується, що у конференції візьмуть участь представники урядів, міжнародних організацій, гуманітарного розмінування та громадянського суспільства. Швейцарію представлятимуть президентка Швейцарії Віола Амгерд, яка відкриє конференцію, і глава міністерства закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

Після початку повномасштабної війни росії проти України в лютому 2022 року Україна стала однією з найбільш замінованих країн світу.

За даними Міністерства внутрішніх справ України, станом на 1 липня 2024 року понад 144 тисячі квадратних кілометрів України вважаються потенційно замінованими. За розрахунками українського уряду та експертів, Україні потрібно близько десяти тисяч саперів, щоб за п’ять років розмінувати забруднені російськими мінами землі. Особливо гострою ця проблема стала для аграріїв.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розміновувати родючі землі дозволили приватним компаніям. Також у Держбюжеті на 2025 рік на підтримку аграріїв передбачили 5 млрд грн.

в