30 березня 2023, 09:51, Торгівля

Надлишок українського зерна призвів до збитків у європейських аграріїв

Через безмитний доступ для українських товарів до ЄС, у сусідніх країнах виник надлишок зерна, що підриває регіональний сільськогосподарський сектор. Про це повідомляє Financial Times.

Румунські та польські аграрії почали критикувати запропоновану компенсацію від Євросоюзу у €56,3 млн. Її вважають надто маленькою.

Європейська комісія минулого тижня запропонувала, щоб фермери з ЄС, які постраждали від вільного ввозу української продукції, отримали €56,3 млн. Румунія зможе отримати найменшу суму у €10 млн. Польщі виділять €29,5 млн, Болгарія, в свою чергу отримає €16,7 млн.

Наприкінці січня Словаччина, Польща, Угорщина, Чехія, Болгарія та Румунія написали до ЄС спільного листа. В ньому була вимога термінової відповіді на значне зростання зерна з України на місцевих ринках.

Клаус Йоганніс, президент Румунії, заявив, що комісія ігнорує «величезні збитки», яких зазнає його країна, заради того, щоб полегшити експорт зерна з України на світові ринки. Він попросив Брюссель про збільшення компенсації. Румунські торгові групи цю думку підтримали. Форум професійних фермерів і переробників через «сміховинну» компенсацію заявив, що ініціює загальнонаціональні протести.

Як писав AgroPolit.com, україна зможе забезпечувати зерном нужденні країни на довоєнному рівні, якщо її підтримають партнери. Також у Болгарії аграрії вийшли на протест проти ввезення українського зерна.

в