27 березня 2023, 10:26, Політика

На війні гине худоба: у березні скорочення поголів’я призупинилося

Повномасштабна війна рф проти України призвела до того, що кількість великої рогатої худоби в Україні зменшилася на 376,8 тис. голів. Про це повідомляють в Асоціації виробників молока.

 

 

 

 

 

Можливо, приріст поголів’я ВРХ та корів в господарствах населення пов’язаний не тільки з сезонним приростом, але й з уточненням даних щодо кількості тварин, які утримувалися в господарствах прифронтових областей, які були втрачені або не оприлюднені в умовах військово-політичної нестабільності в 2022 році, – розповів аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, зараз у промисловому секторі України збільшилася кількість тварин. Приріст складає близько 86,1 тис. голів, якщо порівнювати з лютневими даними. Експерт пояснив появу такого плюсу релокацією підприємств. Також непостійність даних пов’язана з неможливістю деяких регіонів, через війну, надавати статистичні звіти.

За попередніми оцінками, зараз у промисловому і присадибному секторі України утримують 2 млн 409 тис. голів великої рогатої худоби. 347 тис. з цих тварин – корови. За словами експерта, за останній рік найбільш істотно поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Запорізькій областях.

Як писав AgroPolit.com, українським аграріям назвали норми виробництва м’яса, молока та яєць. Також незважаючи на війну, фермери можуть продавати молоко підприємствам.

в