22 березня 2023, 12:40, Політика

Європейські країни компенсують своїм аграріям збитки від війни рф проти України

Через втрати, яких зазнали фермери у східних країнах, викликані війною рф проти України, Європейський Союз вирішив активувати резерв кризового фонду. Про це пише Bloomberg, посилаючись на аграрного комісара Януша Войчеховського.

Підтримку обіцяють фермерам, які через надлишок українських продуктів, змушені знижувати ціни на власні товари. На зазначені цілі Румунія, Болгарія та Польща отримають від Європейської комісії приблизно €56 млн.

Гроші планують розподілити так:

  • Румунія – €10 млн,
  • Болгарія – €17 млн,
  • Польща – €30 млн.

Передбачено можливість подвоїти зазначені суми, завдяки сумісному фінансуванню з бюджетів держав. Словаччина та Угорщина також відчули збільшення української продукції, однак з фонду для них підтримку не передбачили. Справа в тому, що обсяги імпорту та виробництва у цих країнах нижчі за п'ятирічний середній показник.

Слід зазначити, що 7 березня дорогу з України заблокували польські фермери. Ці люди організували протест через неконтрольований імпорт агропродукції із України. Найбільш невигідним для польських фермерів став приплив пшениці, ріпаку та кукурудзи. Також у березні фермери Болгарії вийшли на акцію протесту, виступивши проти імпорту українського зерна.

Як писав AgroPolit.com, Україна та ЄС продовжили «транспортний безвіз». Також стало відомо, якую буде Держпідтримка агросектору у 2023 році.

в