21 березня 2023, 09:43, Земля

Як українці сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за землю – інструкція

Мінімальним податковим навантаженням на гектар землі (МПЗ) називають податок, який закладено в Податковому кодексі відповідно до закону 1914-ІХ. Про це повідомляє AgroPolit.com в своєму матеріалі «ТОП-10 найважливіших аграрних законодавчих ініціативи уряду та Мінагро».

Мета МПЗ полягає в справедливому оподаткуванні всіх користувачів і власників сільськогосподарських угідь. Механізм почав працювати у січні 2023 року. Автори такого підходу вважають, що він допоможе подолати тіньовий оборот земель сільськогосподарського призначення.

До повномасштабної війни тіньовий оборот оцінювали у 12 млн га, що призводило до щорічних втрат бюджету на рівні 20 млрд грн. Основою цих втрат стало ухилення від оподаткування оренди сільгоспугідь, а також доходів від реалізації аграрної продукції.

Від МПЗ звільнили власників і орендарів землі, яку використовують садівничі та дачні кооперативи. Також це не стосується: паїв розташованих у Чорнобильській зоні, невитребуваних земельних паїв, земельних ділянок, які на праві власності належать фізичним особам та знаходилися у населених пунктах на 1 січня 2022 року, ділянки на яких тривають, або тривали бойові дії.

Як писав AgroPolit.com, механізм видачі міжнародних сертифікатів для експортерів стане проєвропейським. Також плата за видачу ветеринарних документів розраховується за таким алгоритмом.

в