20 березня 2023, 11:46, Торгівля

В Україні овочі подорожчають ще на третину – експерт

В Україні овочі продовжать дорожчати і ціни на деякі з них піднімуться ще на третину.  Про це розповів голова громадської організації «Українська аграрна асамблея» Олександр Гапон в ефірі інформаційного телемарафону.

 

 

 

 

 

Я думаю, що ціни до кінця травня не зміняться в меншу сторону. Я думаю, що зростання ще буде на деякі товари навіть на 25 – 30%. це проблема: зберігати їх ніде, навіть закупівлі не було. Навіть цибуля в цьому році виросла, таких цін, як зараз 50 грн., не було, — сказав Олександр Гапон.

Експерт додав, що навесні щороку підскакує ціна на ранні овочі, однак у нинішньому сезоні вона піднімається і через додаткові фактори. Олександр Гапон підкреслив, що Україна зараз не контролює через війну 30% територій на яких раніше вирощувалися тепличні овочі.

В таких умовах, в нашу країну помідори привозять із Іспанії та Ізраїлю. Туреччина обмежила експорт овочів через землетрус, що також призвело до підвищення їхньої ціни на українському ринку.

Гапон також розповів, що ціна зростає через відсутність центрів зберігання овочів і слабко розвинений напрямок тепличних овочів. Експерт додав, що Україна почала орієнтуватися головним чином на імпортні овочі ще до початку повномасштабної війни.

Як писав AgroPolit.com, експерт пояснив, чому овочі подорожчали в декілька разів. Також стали відомі причини рекордного подорожчання цибулі.

в