17 березня 2023, 14:50, Торгівля

Експерт пояснив, чому овочі подорожчали в декілька разів

В Українських магазинах стрімко дорожчають овочі, а вартість помідорів сягає 100 – 300 грн за кг, що зумовлено атаками російських окупантів на аграрні підприємства. Про це розповів керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев в ефірі каналу «1+1 Україна».

 

 

 

 

 

Поки що ми не звільнили всі свої південні регіони, не налагодили там повне виробництво, у міжсезоння варто розраховувати на імпорт, — зазначив Олександр Хорев.

За його словами, зараз під окупацією у Запорізькій області залишається найбільше тепличних підприємств. У мирний час у цей період на полиці магазинів уже надходили звідти українські овочі, завдяки чому ціна знижувалася.

У минулому році, кілограм помідорів у цей період на оптовому ринку обходився в 60 грн, а 2021 році він коштував 20 грн. Експерт підкреслив, що коли українські аграрії отримають із відкритого ґрунту свій врожай, ситуацію з цінами вдасться стабілізувати, але в продажу не вистачатиме деяких позицій.

За словами Олександра Хорева, серед іншого, може не вистачати цибулі, моркви, капусти та буряка. Серед позитивних прогнозів експерт згадав положення з картоплею. За його словами, її буде достатньо, оскільки цей продукт зазвичай засаджують у домогосподарствах.

Як писав AgroPolit.com, аналітики пояснили причини падіння цін на свинину. Також у Держстаті пояснили зростання цін на продукти харчування

в